Templates by BIGtheme NET

Aktivistkinje AT mreže su povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima imale aktivnosti u Nišu, Vršcu i Beogradu.
U Nišu je Centar za devojke je u oktobru mesecu, povodom obeležavanja "Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima," organizovao više aktivnosti.

1) 17. oktobra 3 radionice na temu "Prevencija trgovine ljudima" sa učenicama srednje stručne škole "Škola mode i lepote" i ovom prilikom je edukovano 52 učenice I,II,III razreda ove škole.

2) 18. oktobra sa suogranizatorom EU Info kutak Niš uličnu akciju od 12 do 13h ispred tržnog centra Kalča, gde su se deliti pamfleti i informisali sugrađani/ke o problemu trgovine ljudima. Aktivisti/kinje Centra za devojke Niš i EU Info kutka Niš su ovom akcijom želeli da skrenu pažnju sugrađankama i sugrađanima na to da milioni dece, pola miliona žena godišnje postanu žrtve trgovine ljudima, kao i na to da žrtva trgovine ljudima može da bude svako i da su neobaveštene osobe i najugroženije. Aktivisti/aktivistkinje su upozoravale sugrađane/ke porukom: “Informiši se! Budi na oprezu! Ne dozvoli da postaneš žrtva trgovine ljudima! AT MREŽA“ i delio se promo materijal, kojim su se sugrađanke/sugrađani informisale/li o problemu trgovine ljudima.

3) 23. oktobra sa suogranizatorom EU Info kutak Niš edukativnu radionicu "Prevencija trgovine ljudima," sa 20 srednjoškolki. Radionicu je vodila radioničarka Centra za devojke, Silvija Mihajlović.

4) 24. oktobra u 12h tribinu "Umreženi u borbi protiv trgovine ljudima" na kojoj su govorili: Olivera Otašević Krsmanović, Astra Beograd; Duško Klikovac, MUP Niš; Javorka Ranđelović, Centar za socijalni rad Niš; Tatjana Nikolić, Centar za devojke Niš i Milan Stefanović, EU Info kutka Niš, pred punom salom u Media centru Niš. Cilj ove tribine je da okupi sve relevantne institucije i organizacije u Gradu Nišu kako podelili informacije na temu borbe protiv trgovine ljudima i kako bi učinili dodatne napore u umrežavanju naših institucija i organizacija radi što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima.

5) Tokom poslednje nedelje oktobra meseca, 3 radionice na temu "Prevencija trgovine ljudima" sa učenicama srednje stručne škole "Škola mode i lepote".

18102014

U Vršcu je na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18-og oktobra 2014, Centar za prava žena u Vršcu, uz finansijsku pomoć Opštine Vršac, lansirao je kampanju "Važno je da znaš". Centar za prava žena u Vršcu obeležio je  ovaj dan izlaskom na trg svog grada i podelom lifleta  upozorio svoje građane o opasnosti trgovine ljudima. Odrađeno je 25 radionica, od toga 20 radionica sa učenicima sedmog i osmog razreda osnovnih škola, i 5 radionica sa odraslima koji vanredno pohađaju školu u okviru projekta “Druga šansa”. Akcija je propraćena medijski od strane Banat Televizije i EVrsac-Vršačkog portala.

U Beogradu je 17-18. oktobar 2014. godine organizovana Regionalna konferencija „Pristup pravu na naknadu štete žrtvama trgovine ljudima u regionu“.

Regionalna konferencija „Pristup pravu na naknadu štete žrtvama trgovine ljudima u regionu“, koju je organizovala NVO ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, u partnerstvu sa organizacijama MSF EMMAUS iz Bosne i Hercegovine, Partnerstvo za društveni razvoj iz Hrvatske, Otvorena porta – La Strada iz Makedonije, Netherlands Helsinki Committee iz Holandije, i Committe Contre L’Esclavage Moderne i Accompagnement, Lieux  d’Accueil, Carrefour educatif et social iz Francuske, održana je u maloj sali Narodne skupštine Republike Srbije 17. i 18. oktobra 2014. godine.

Ova konferencija predstavlja završnu aktivnost regionalnog projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“ koji je realizovan u prethodne dve godine uz podršku Evropske unije (IPA CSF), ambasada Republike Francuske i Kraljevine Holandije i Fondacije za otvoreno društvo.

U uvodnom delu konferencije učesnicima se obratila Kristin Moro, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji, Laurent L. Stokvis, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Karolina Vrethem, predstavnica Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, Mitar Đurašković, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Republike Srbije i Tamara Vukasović, koordinatorka projekta i predsednica ASTRE.

Komparativnim prikazima modela iz regiona govornici su predstavili različite načine regulisanja pristupa pravu na naknadu štete za žrtve trgovine ljudima, kao i postojeću pravnu regulativu u čijim je okvirima moguće ostvariti ovo pravo. Holandska ekspertkinja Marjan Wijers predstavila je međunarodne standarde u oblasti kompenzacije i različiti mehanizmi za prustup kompenzaciji za žrtve trgovine ljudima, dok su o identifikovanim izazovima u regionu govorili Hajrija Hadžiomerović-Muftić, tužiteljka iz Tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, prof. dr Milan Žarković sa Kriminalističko-policijske akademije (Srbija), Munir Podumljak iz Partnerstvo za društveni razvoj (Hrvatska) i Jasminka Friscik iz Asocijacije za emancipaciju, solidarnost i ravnopravnost žena (Makedonija).

Ekspertkinje u oblasti ljudskih prava i prava žrtava trgovine ljudima iz Francuske i Holandije – advokatice An Bujon i Anet Kopsen, kao i bivši sudija, a sada pravni savetnik u Ministarstvu pravde Šarl Telije i predsedavajući komiteta holandskog Fonda za kompenzaciju Ludo C.P. Gosen, su naveli primere iz prakse koji mogu poslužiti kao preporuke za izgradnju realnog zakonskog i institucionalnog okvira i sistemskih mera koje će obezbediti ostvarivanje prava žrtava na kompenzaciju u zemljama u regionu. „Do nedavno je u Francuskoj žrtva trgovine ljudima bila po strani, počinilac je bio taj kome se poklanjala pažnja. Na sreću, to se promenilo. Žrtva je sada u središtu interesovanja“, rekla je An Bujon, advokatica iz Nanta. 

U sesiji o mogućim rešenjima u oblasti naknade štete za žrtve trgovine ljudima, advokatica Aneta Trajkovska govorila je o praksi odlučivanja o naknadi štete za žrtve trgovine ljudima u okviru krivičnog postupka u Makedoniji. Radmila Dragičević Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda Srbije i Slobodan Josimović iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu predstavili su preporuke ASTRINE Ekspertske grupe za unapređenje pristupa kompenzaciji za žrtve krivičnih dela sa elementima nasilja. O mogućim rešenjima za prevazilaženje izazova u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini govorio je dr Eldan Mujanović sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, a moguća rešenja u oblasti kompenzacije u Hrvatskoj predstavio je Munir Podumljak iz Partnerstvo za društveni razvoj.

Navodeći pozitivne korake koji su učinjeni u Republici Srbiji u proteklim godinama, Tamara Vukasović koordinatorka projekta i predsednica ASTRE zatvorila je konferenciju „Pristup pravu na naknadu štete žrtvama trgovine ljudima u regionu“ u nadi da će se u budućnosti još više raditi u polju trgovine ljudima i da će žrtva trgovine ljudima uvek biti posmatrana u kontekstu ljudskih prava.

LIKE US ON FACEBOOK!