Templates by BIGtheme NET

U Vršcu 30. jula Antitrafiking mreža organizovala je zajedničku uličnu akciju povodom svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, a u cilju podizanja svesti javnosti o problemu trgovine ljudima. Akciji je prisustvovalo je devetnaest aktivistkinja i jedan kolega iz Užica, Vlasotinca, Niša, Dimitrovgrada, Zrenjanina i Vršca. Trgovina ljudima je krivično delo koje najdrastičnije ugrožava pravo na život, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja.

Oblici trgovine ljudima su: prinudna prostitucija, radna eksploatacija, prinudni brak, prinudno prosjačenje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima.

SLUŽBA za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima je objavila šestomesečni izveštaj u kome se navodi da je u prvih šest meseci 2016. identifikovano 29 žrtava trgovine ljudima. Od njih je 10 devojčica/devojaka do 18 godina i 19 osoba preko 18 godina i to 13 žena (seksualna eksploatacija) i 6 muškaraca(radna eksploatacija).

NVO ASTRA je izdala saopštenje da je u 2015. više od polovine optužbi za delo trgovine ljudima dobilo oslobađajuću presudu, to jest da je 48% osuđujućih presuda od toga 84% su kazne od 3 do 5 godina, što je manje presuda u odnosu na prehodne godine.

Podsećamo sve da je trgovina ljudima teško krivično delo i ozbiljan društveni problem.

Rad Antitrafiking mreže podržavaju fondacije OAK i TRAG.

LIKE US ON FACEBOOK!